Novosti

Konstituiran Forum žena HSU-a

Hrvatska stranka umirovljenika konstituirala je Forum žena u srijedu, 3. srpnja 2024.g. Za predsjednicu je izabrana gđa Ema Culi, za zamjenicu Amadea

Završila priča HAESU ZA EU!

Nakon što je u srijedu, 24. travnja predana lista Hrvatske stranke umirovljenika za EU parlament naši su kandidati od početka predizborne kampanje

Društvene mreže

Aktualna problematika mirovinskog sustava Hrvatske – šesti dio

Facebook
Twitter
LinkedIn

Željko Šemper, član Predsjedništva HSU-a i bivši saborski zastupnik, u šestom dijelu problematike hrvatskog mirovinskog sustava analizira pravo na majčinski dodatak za sve umirovljene majke:

U mirovinskoj reformi od 1. siječnja 2019. godine uvedeno je pravo na šest mjeseci dodatnog staža majkama za svako rođeno ili posvojeno dijete. Tih šest mjeseci se pribraja stvarno navršenom mirovinskom stažu, ali se ne može koristiti za ostvarivanje prava kao uvjeta za mirovinu. Mirovine žena su u odnosu na muškarce u prosjeku manje za 24% zbog manje godina mirovinskog staža, ali i zbog manjih plaća u vrijeme porodiljnog dopusta.

Ova dobra demografska mjera u javnosti je dobro primljena, posebno među majkama, ali je izazvala i negativne reakcije velikog broja majki jer se NE odnosi na SVE majke, nego samo na one koje su umirovljene nakon 1. siječnja 2019. Ovakvom odredbom zakona opet se događa jedan vid diskriminacije zbog određenog datuma od kojeg važi takva izmjena zakona. Na sve proteste u takvim slučajevima izgovor zakonodavca je „da se zakon ne može primijeniti retroaktivno“.

U svakom slučaju bilo bi pravedno da sve majke imaju isto pravo na ovaj dodatak pa i umirovljene prije 1. siječnja 2019. Nitko ni ne traži retroaktivnu primjenu ove odredbe od dana umirovljenja, iako u članku 90. Ustava RH piše: “Iz posebno opravdanih razloga samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje“. Zbog toga se oštećene majke s punim pravom pitaju „zar mi nismo majke, zar smo mi maćehe“?

Kao što tablica pokazuje dodatni majčinski staž NE povećava mirovinu za 2% za svako dijete – kao što se pohvalio ministar Aladrović!

Mirovina za 40 godina staža i prosječnu hrvatsku plaću u cijelom radnom vijeku iznosi 3.634 kune!

Željko Šemper

željko šemper