Novosti

Društvene mreže

Obiteljske mirovine – cilj s naslovne strane

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Od 2007. godine jedna od točaka HSU-ovog političkog programa je pravedan model rješavanja obiteljskih mirovina. U međuvremenu postala je jedan od naših glavnih ciljeva. HSU-ov nedavni prijedlog zakona kojim bi se ovo pitanje riješilo upućen je u Hrvatski sabor, a predlaže da uz vlastitu umirovljenik/ca ima pravo i na 50% mirovine preminulog supružnika.

Premijer Plenković jest najavio u programu HDZ-a za prošle parlamentarne izbore rješavanje ovog pitanja, no to znači i produljenje njegovog rješavanja i zgodno ga je ostaviti za predizbornu kampanju, odnosno 2024. godinu, u što smo se uvjerili osnivanjem radne skupine, koja se tim pitanjem „bavi“.

Kao što znamo, ta 2024. s ove točke vremena izgleda daleko, a dani preko 200.000 umirovljenika koji su sa supružnikom/com uplaćivali doprinose u mirovinski fond 80 godina i ostali samci s 1 mirovinom sve duži.

Zato HSU smatra da vremena za čekanje nema i iako se 1. siječanj 2023. također čini daleko, možemo zaista prihvatiti da će se realizirati primjena novog modela obiteljskih mirovina.

I drugi naši ciljevi su opet u igri, poput podizanja cenzusa za oslobođenje plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, ukidanje ili smanjenje plaćanja HRT pristojbe, dodatni staž za sve majke umirovljenice, ukidanje penalizacije za najniže i dugogodišnje umirovljenike (60/41), i drugi.

Istina, mandat je osvojen na listi Restart koalicije, u nadi da će to biti pobjednička koalicija i da ćemo kroz nju riješiti jednu od ključnih točaka našeg predizbornog programa. Sada smo opet bili pred izborom – čekati ili izvući velik dio naših umirovljenika/ca iz zone siromaštva u kojoj se nalaze, jer ne zaboravimo – granica siromaštva je 2.710 kn, a u RH tu granicu ne prelazi preko 800.000 umirovljenika.