Novosti

Uoči otvaranja Pelješkog mosta!

Hrvatska je od svoje samostalnosti izgradila vrlo malo kapitalnih infrastrukturnih objekata tako da je sutrašnje otvaranje Pelješkog mosta doista jedan povijesni događaj.

Društvene mreže

Potpišite peticiju za poništenje sramotne odluke HZZO-a o smanjenju broja trakica za mjerenje šećera u krvi

Facebook
Twitter
LinkedIn


Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je peticiju nazvanu „Poručimo zajedno HZZO: trakice za mjerenje šećera u krvi spašavaju živote!”, zbog oboljelima od šećerne bolesti tipa 2 neprihvatljive odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema kojoj se osobama sa šećernom bolešću tipa 2, a koje su na terapiji tabletama ili su na drugoj neinzulinskoj subkutanoj terapiji, smanjuje ionako već mali broj trakica za mjerenje šećera u krvi, sa 100 na 50 komada godišnje (manje od jedne trakice tjedno) (NN 55/2021).

Odluka HZZO-a stupila je na snagu 5. lipnja 2021., a po završetku peticije, tražit će, uz podršku tisuća građana i oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, da se ta štetna i za zdravlje opasna odluka poništi.

Naime, prevencija i redovito kontroliranje razine šećera u krvi, uz adekvatnu terapiju, dokazano smanjuju broj komplikacija kod osoba koje boluju od šećerne bolesti tipa 2.

Smanjenjem broja trakica za mjerenje šećera u krvi, izgledno je da će kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 doći do povećanog broja akutnih i kroničnih komplikacija kao što su: moždani udar, srčani udar, oštećenje perifernih živaca, sljepoća, zatajenje bubrega i netraumatske amputacije, te
povećanja broja hospitalizacija, gubitka kvalitete života i na žalost, prerane smrti kod oboljelih.

Prema posljednjim podacima, trošak liječenja kroničnih komplikacija iznosio je 88 posto ukupnog iznosa koji HZZO izdvaja za liječenje šećerne bolesti, a samo 2,5 posto na pomagala u koje spadaju i trakice za mjerenje šećera u krvi.

Uvjereni su da će ova Odluka HZZO-a posebice u vrijeme pandemije COVID-19 loše utjecati na zdravlje osoba sa šećernom bolešću, a također će višestruko povećati troškove liječenja komplikacija koja će dodatno opteretiti zdravstveni sustav.

Ovom odlukom će biti zahvaćeno gotovo 200.000 osoba sa šećernom bolešću. To su najvećim dijelom osobe starije životne dobi kojima će svaki trošak kupovanja trakica za mjerenje šećera u krvi dodatno opteretiti kućni budžet.

Posebno valja naglasiti kako je još jedna odluka na štetu oboljelih od šećerne bolesti donesena bez njih samih, a Hrvatski savez dijabetičkih udruga smatra da treba biti ravnopravni dionik uključen u skrb za oboljele.

Peticiju je do sada potpisalo gotovo pet i pol tisuća građanki i građana, a možete je pronaći na poveznici

PORUČIMO ZAJEDNO HZZO: TRAKICE ZA MJERENJE ŠEĆERA U KRVI SPAŠAVAJU ŽIVOTE! – Peticijeonline.com