Novosti

Izađite na izbore!

Poštovani umirovljenici i članovi Hrvatske stranke umirovljenika, pred nama su izbori koji su najvažniji i zato ne smijemo ostati kod kuće i

Društvene mreže

USKLAĐIVANJE: Umirovljenik snuje, vlast određuje

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

2 + 2 = koliko gazda kaže

Bivši zastupnik (zanavek član) HSU-a Željko Šemper voli brojeve i tablice. I zato mi volimo njega. Ne znamo što vi činite da se opustite, ali on obično nešto računa. Tako je, znajući da HZMO uskoro objavljuje stopu usklađivanja mirovina za drugo polugodište tekuće 2020. godine, krenuo računati kojem se postotku umirovljenici mogu nadati.

Usklađivanje je zakonski mehanizam kojim se pokušava očuvati vrijednost mirovine i kupovna moć umirovljenika. Stopa usklađivanja određuje se dvaput godišnje tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Po formuli izračuna uzima se 70% većeg i 30% manjeg parametra.

Šemper je tako izračunao da bi mirovine u drugom polugodištu prema svim dostupnim i relevantnim podacima trebale rasti između 2,8 i 3%. Rasti da bi koliko-toliko pratile rast plaća, ne rasti jer je netko odlučio počastiti umirovljenike. To je razlika između usklađivanja i povećanja: usklađivanje je zakonska obveza, povećanje je (zasad neispunjeno)obećanje. Neslužbeno se doznalo da je HZMO izračunom došao do postotka usklađivanja od 1,4%. Službena potvrda očekuje se ovih dana.

Državni zavod za statistiku pojasnio je da je do različitih postotaka Šempera i HZMO-a došlo jer nije bio upoznat s činjenicom da su prije pet mjeseci odlučili promijeniti metodološki pristup izračunu prosječne plaće. Ta se promjena dogodila u nezgodno vrijeme za umirovljenike: da su promijenili ranije, prvo ovogodišnje usklađivanje bi bilo veće, da su se sad još malo strpili s promjenom, drugo ovogodišnje bilo bi veće od najavljenih 1,4%. Uglavnom, sva pojašnjenja stoje, samo mirovine nekako slabo.