Novosti

Izađite na izbore!

Poštovani umirovljenici i članovi Hrvatske stranke umirovljenika, pred nama su izbori koji su najvažniji i zato ne smijemo ostati kod kuće i

Društvene mreže

HSU, Sindikat i Matica umirovljenika iznijeli svoje zahtjeve premijeru

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević, predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna sastali su se 11. veljače 2021. g. s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i potom održali konferenciju za medije s istom tematikom. Razgovarali su s premijerom o tri zahtjeva. Zatražili su ograničenje cjepivom AstraZeneca na osobe mlađe od 65 godina, Covid dodatak za umirovljenike i mogućnost dostave mirovine putem pošte onima kojima je to potrebno.

Predstavnici umirovljenika: predsjednik HSU-a Veselko Gabričević, predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović, predsjednica MUH-a Višnja Fortuna, predsjednik BUZ-a Milivoj Špika i Žarko Delač iz SU nakon sastanka u Vladi održali su konferenciju za medije.

“Mi ne zagovaramo da se ljudi ne cijepe, već tražimo da Vlada preuzme odgovornost jer je prepustila pojedinim epidemiolozima da pokušaju opravdati upotrebu velike narudžbe cjepiva AstraZenece raznim teorijama koje nisu primjerene”, rekla je predsjednica gđa Petrović. Gospođa Fortuna objasnila je da su umirovljenici u strahu jer ne znaju da li da se cijepe s bilo kojim ponuđenim cjepivom. “Predsjednik Vlade je rekao da će nakon sjednice Vlade objaviti da je Vlada preuzela odgovornost”, dodala je Fortuna vezano za cijepljenje AstraZenecom.

Predsjednik HSU-a Gabričević informirao je medije i javnost o zahtjevu za Covid dodatkom za umirovljenike izrečenom premijeru:

“Mi smo zajedno sa Sindikatom i Maticom umirovljenika usuglasili stavove s čime da idemo i s kojim zahtjevima treba ići pred Vladu RH. Mi predlažemo i tražimo da umirovljenici koji imaju mirovine do 2.710 kuna da oni dobiju covid dodatak od 150 eura. Takvih je u RH 807.000. Sljedeća kategorija umirovljenici su od 2.710 pa do 5.000 kuna mirovine, njih je oko 244.000, oni bi dobili po 100 eura.

Samci koji imaju preko 5.000 kuna, njih je oko 7.200, oni bi dobili po 50 eura. Kada ovo sve pomnožite i izračunate, to vam je cifra negdje oko 1 milijarde i 93 milijuna kuna. Izgleda mnogo, ali koliko je vremena prošlo od početka pandemije, skoro godinu dana, kad pogledate kako su reagirale zemlje u okružju, onda ovo zaista nisu neke cifre koje bi trebale obeshrabriti našu Vladu”.

Također je govorio o nadolazećem usklađivanju mirovina, prvom ove godine, za koje je izgledno da će biti 0% te najavio dodatne razgovore s premijerom.

“Ili će se donijeti odluka da se ide s jednom cifrom usklađivanja, bez obzira koliko je realna ili nerealna, ili će se jednokratno dodijeliti umirovljenicima, vidjet ćemo. Teško ćemo odustajati od naših cifri i prijedloga”,

Gabričević je rekao da očekuje da će ovo pitanje biti riješeno do početka ožujka.

Gđa Fortuna je govorila o zahtjevu za ponovno omogućavanje dostave mirovina putem pošte, odnosno da umirovljenicima kojima je to potrebno, poštar donosi mirovinu na kućna vrata te izvijestila da će to krenuti vrlo brzo.

Predstavnici umirovljenika s današnje konferencije za medije nisu krili zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem pri čemu su dokazali da Vlada ne može ignorirati glas udruženih umirovljenika.