Novosti

Društvene mreže

Huliganima na tribinama i u sportu nije mjesto!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Iako su nam oči i uši svakodnevno usmjerene prema porastu cijena i inflaciji, širenju ratnih sukoba i odioznim prepucavanjima najviših političkih dužnosnika, ne bi bilo dobro olako prijeći i preko najnovijeg nasilja tzv. navijačkih skupina. Osobito kada je riječ o nogometu koji privlači veliku pozornost javnosti i gledatelja koji sve više priželjkuju mir i sigurnost na tribinama.

Mnogi naši sugrađani starije životne dobi sjećaju se kako su nedjeljni vikend provodili s unucima navijajući za svoj omiljeni nogometni klub što je danas nezamislivo. Zbog toga je žurno potrebno odvojiti nasilnike, ovisnike i kompleksaše od iskrenih nogometnih zaljubljenika i navijačkih timova. Zar nam poruke s ubacivanjem topovskog udara u kacigu policijskog djelatnika ili baklje u policijsko vozilo nije dovoljan znak za alarm i uzbunu? Što još trebamo čekati da se ovaj korov u našem društvu odstrani? Zar doista trebamo sačekati posljedice koje će uključivati smrtne osobe? Pri tome nije zanemariva i financijska strana održavanja reda i mira prije i nakon odigravanja nogometnih utakmica koju plaćaju porezni obveznici. Sramotno je gledati kordone oklopljenih policajaca koji na ulazu u Split štite gostujuće navijače iz Zagreba i obratno.

Stoga pozivamo Vladu RH i osobito Ministarstvo turizma i sporta da poduzmu sve korake koji su im na raspolaganju kako bi se konačno zaustavili sukobi i teror među navijačima. Bez obzira je li to nekome u interesu ili tako želi oslabiti hrvatsku državu dodatnim podjelama i raspirivanjem sukoba.

Za nas u Hrvatskoj stranci umirovljenika rad s mladima koji su uključeni u brojne navijačke skupine treba predstavljati ponos i ljubav prema klubu, poštivanje suparnika i njegovih navijača i zajedništvo u bodrenju i navijanju prema svom klubu. Sve ostalo treba u korijenu sasjeći i spriječiti kako se ovaj prostor ne bi koristio za pražnjenje osobnih frustracija, nezadovoljstva i mržnje. Za prekršitelje kazne moraju biti promptne i drastične, a poglavito ako se radi o napadu na službenu osobu. Huliganima nije mjesto na tribinama i u sportu.

Nadalje, osim HNS-a, prvoligaško natjecanje bi trebala voditi i udruga prvoligaša. Tako bi se točno precizirali rekviziti koje mogu rabiti navijači, a ne da to bude  u nadležnosti klubova domaćina i da klubovi određuju nečija ponašanja.