Novosti

Izađite na izbore!

Poštovani umirovljenici i članovi Hrvatske stranke umirovljenika, pred nama su izbori koji su najvažniji i zato ne smijemo ostati kod kuće i

Društvene mreže

MARINKO LUKENDA -kandidat za zamjenika predsjednika HSU-a

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

U nastavku pročitajte životopis kojim se predstavio kandidat za zamjenika predsjednika HSU-a gospodin Marinko Lukenda.

ŽIVOTNI I RATNI PUT

Rođen sam 8. listopada 1967. godine u Bosni i Hercegovini, Banja Luka. Završio sam osnovnu i srednju školu u Vinkovcima. Po struci sam ekonomist. Oženjen sam i otac sam dvije kćeri (24) i (20) godina. Po završetku školovanja zapošljavam se u „RJ Dalekovod Vinkovci“ gdje sam bio uposlenik do 1991. godine do početka Domovinskog rata u koji se uključujem kao dragovoljac u 109. brigadu u svibnju 1991. godine do konca 1994. godine kada prelazim u 5. gardijsku brigadu i ostajem u HV-u do umirovljenja 2007.godine.

HSU

 Umirovljen sam kao Hrvatski ratni vojni invalid (HRVI). U Hrvatsku stranku umirovljenika (HSU) učlanjujem se 2010. godine i nakon godinu dana postajem potpredsjednik GO HSU Vinkovci. Nakon brojnih oscilacija u HSU Vukovarsko – srijemske županije (VSŽ) dolazi do raspuštanja svih organizacija pod vodstvom bivšeg predsjednika Mihajla Tomaškovića u VSŽ, pod čijim je vodstvom rad Stranke vrlo nazadovao.

Početkom 2011. godine uz pomoć tada već izabranog predsjednika ŽO HSU VSŽ Mato Ivanković, zajedničkim naporom uspijevamo ponovno formirati nove organizacije u VSŽ, gdje nadalje preuzimam vodstvo u HSU Vinkovci i postajem potpredsjednik HSU VSŽ  u razdoblju od 2012. do 2013. godine, nakon što tadašnji predsjednik podnosi ostavku zbog teške bolesti. Godine 2013. nakon održanih lokalnih izbora, na redovnoj izbornoj skupštini, imenovan sam predsjednikom HSU VSŽ u dva mandata sve do danas, a sadašnja funkcija koju obnašam od 2015. godine je potpredsjednik HSU-a.

Nadalje, od 2013. do 2020.godine kontinuirano imamo dva županijska vijećnika, također obnašam dužnost vijećnika u županijskoj skupštini do danas. Na koalicijskim listama za Hrvatski parlament bio sam dva puta i svaki preferencijalni rezultat koji smo ostvarili bio je među najboljima u Republici Hrvatskoj ispred HSU-a. Također, i na zadnjim parlamentarnim izborima, koji su održani 4.srpnja 2020. godine, VSŽ sa nezavisnom kandidatkinjom u kvoti HSU-a na koalicijskoj listi osvojila je najbolji rezultat u RH po postotnim poenima (4.58%).

S obzirom na dosadašnje iskustvo i znanje koje sam stekao s godinama, točnije kroz ovih 11 godina djelovanja u HSU-u, a posebno zadnje 5 godine gdje sam obnašao dužnost potpredsjednika HSU-a za Slavonsku regiju, smatram da svojim radom, iskustvom i stečenim znanjem mogu doprinijeti napretku i boljitku HSU-a.

ŠTO SMATRAM NAJVAŽNIJIM ZA RAZVOJ I NAPREDAK STRANKE

  • Smatram da HSU svojim radom i djelovanjem treba zastupati interese umirovljenika,  a ne da se rad Stranke zasniva na osobnim interesima pojedinaca.
  • Također smatram da trebamo biti otvoreni za komunikaciju prema umirovljeničkim udrugama kao i sa strankama s umirovljeničkim predznakom, na način da otvorimo suradnju i nađemo zajedničke interese za boljitak umirovljenika.
  • Poseban naglasak treba staviti na obilazak terena i osluškivanje što članstvo i sami građani žele i misle te sukladno s tim poboljšati način rada Stranke.
  • Smatram da zajedničkom komunikacijom i suradnjom možemo i moramo pozicionirati HSU prema najvećoj glasačkoj populaciji, a to su umirovljenici.
  • Nadalje, treba se zalagati da HSU bude dio vlasti bez obzira na ideologiju, jer jedino na taj način možemo zastupati interese sadašnjih i budućih umirovljenika.
  • Također, Stranku treba dobro pripremiti za lokalne izbore, odnosno maksimalno se založiti za podizanje rejtinga Stranke, kako bi u slučaju ukoliko bude potrebe mogli samostalno izaći na izbore.
  • Smatram da treba formirati Savjet Stranke koji će aktivno sudjelovati u pisanju mirovinskih zakona i predlaganju Programa HSU-a
  • Unaprijediti rad Foruma žena i Foruma branitelja