Novosti

Izađite na izbore!

Poštovani umirovljenici i članovi Hrvatske stranke umirovljenika, pred nama su izbori koji su najvažniji i zato ne smijemo ostati kod kuće i

Društvene mreže

Covid dodatak – ne odustajemo!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

U moru informacija HSU-ov zahtjev za Covid dodatkom stoji. Na sastanku u Vladi 11.2.2021. g. taj zahtjev je glasio:

  • umirovljenici koji imaju mirovine do 2.710 kuna dobili bi 150 eura
  • umirovljenici s mirovinama od 2.710 pa do 5.000 kuna dobili bi 100 eura
  • umirovljenici samci koji imaju preko 5.000 kuna mirovine dobili bi 50 eura

Iznos od 1, 1 milijarde kuna za Covid dodatak je iznos koji se čini nemoguć za isplatiti, no središnjica HSU-a je razmatrala mogući način i izvore financiranja, a da ne predstavlja veliko opterećenje za proračun, kako su ga neki ekonomski analitičari pokušali prikazati.

Smatramo da se za to mogu iskoristiti moguća neutrošena sredstva predviđena u državnom proračunu za različite rashode vezane uz umirovljenike koja su sljedeća:

  • DOBROVOLJNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE – Za provođenje predloženog zakona PREMA OBRAZLOŽENJU KONAČNOG PRIJEDLOGA Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju ( NN 150/13) bilo je predviđeno osigurati dodatnih cca 160 milijuna kuna iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za dodatnih 200.000 osiguranika koji će ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske na osnovi prihodovnog cenzusa, a procijenjeni iznos sredstava osiguran je u državnom proračunu Republike Hrvatske za svaku godinu počevši od 2020. godine.
    Budući da u 2020. nije bilo povećanja broja korisnika koji će ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske na osnovi prihodovnog cenzusa, a izvjesno je da ni u 2021. neće doći do povećanja, to znači da će ostati neutrošeno za tu namjenu 2x 160 milijuna kuna, odnosno ukupno 320 milijuna kuna (2020. + 2021.)
  • NACIONALNA NAKNADA ZA STARIJE OSOBE – Za isplatu nacionalne naknade za starije osobe u 2021. godini planirana su 134 milijuna kuna, a evidentno je da mjesečni rashodi s obzirom na znatno manji broj korisnika od očekivanog neće prijeći prosječno 4,5 milijuna kuna ili maksimalno 54 milijuna kuna u cijeloj 2021. To znači da će u 2021. ostati neutrošenih cca 80 milijuna kuna.
  • Na žalost od posljedica COVIDA umrlo je već preko 5.000 umirovljenika u R. Hrvatskoj, što znači da je po toj osnovi smanjenje rashoda za mirovinu minimalno 15 milijuna mjesečno ili cca 180 milijuna godišnje
  • ako bi rashodi za COVID dodatak iznosili cca 1 milijardu kuna za očekivati je da će se gotovo cijela količina novca vratiti u opticaj kroz tekuću svakodnevnu potrošnju, što znači da će se od PDV-a u državni proračun u cca 1-2 mjeseca vratiti 250 milijuna kuna.

Kad zbrojimo naprijed navedene stavke dolazimo do svote od preko 800 milijuna kuna u 2021. godini, i za toliko već sada, bez dodatnih izdvajanja, postoji prostor na rashodovnoj strani proračuna za COVID dodatak.

Stoga opet pozivamo Vladu RH i resornog ministra da nas poslušaju i odluče u korist umirovljenika. Pozivamo ih da pokažu umirovljenicima da nisu zaboravljeni. Budimo EU, budimo solidarni!