Novosti

Društvene mreže

Nakon usklađivanja mirovina potpuno bez dodatka ili bez većeg iznosa energetskog dodatka ostaje 48 tisuća umirovljenika

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Koliko god se umirovljenici veselili polugodišnjim mizernim postocima usklađivanja mirovina, medalja ima i drugu stranu. Nekima se povećanjem za nekoliko desetaka kuna stvori obaveza plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, iako se od prošle godine i cenzusi usklađuju. Nekima se prelaskom mirovine iznad 4.000 kuna stvori obaveza plaćanja poreza, a onima s mirovinama iznad prosječne plaće, stvori se obaveza plaćanja zdravstvenog doprinosa od 3%.

Ovih dana je aktualan energetski dodatak, ali je problem što izračun dodatka ide nakon usklađivanja čime bi država uštedjela 14 milijuna kuna. Bolja varijanta za umirovljenike bila bi kada bi se računala mirovina isplaćena za veljaču.

Isti štos Vlada je napravila s Covid dodatkom prije godinu dana, samo što je indeksacija bila četiri puta manja (0,56% / 2,24%). Ako premijer ne ispuni obećanje s Aktualca u Saboru o rješenju problema, takvom bi odlukom 34 tisuće umirovljenika zbog pada u niži razred dodatka, dobilo manji dodatak, a čak 14.126 s graničnom mirovinom od 3.913 kuna ne bi uopće dobilo 400 kuna dodatka. Zbog toga će desetak dana kasniti isplata dodatka, koja je bila najavljena za 2. svibnja!