Novosti

Uoči otvaranja Pelješkog mosta!

Hrvatska je od svoje samostalnosti izgradila vrlo malo kapitalnih infrastrukturnih objekata tako da je sutrašnje otvaranje Pelješkog mosta doista jedan povijesni događaj.

Društvene mreže

Novost na našoj web stranici: Pitajte našu stomatologicu dr. Biserku Dumnicu sve što vas zanima o oralnom zdravlju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Suočeni svakodnevnim problemima i ugrozama vezanim uz pandemiju Covid-19 virusa bjelodano je kako zapostavljamo brigu o vlastitom, a osobito oralnom zdravlju. Stoga smo odlučili tom problemu posvetiti više pozornosti te na web stranici Hrvatske stranke umirovljenika otvoriti interaktivnu suradnju s čitateljima omogućivši im da postavljaju pitanja vezana uz oralno zdravlje.

Ako imate pitanje, slijedite na naslovnoj stranici ikonu zuba i kliknite na Stomatolog te pitajte dr. Biserku Dumnicu, a ona će vam odgovoriti.

Dr.stom. Biserka Dumnica i predsjednik HSU-a Veselko Gabričević

Ujedno vas na tom mjestu informiramo koje su vaše obveze i prava koja vam omogućuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Izdvajamo dio postupaka koji se ne naplaćuje:

• slikanje zuba, RTG snimak i ortopan snimak

• čišćenje kamenca 2 puta godišnje plus preventivni pregledi i savjeti stomatologa

• plombiranje zuba bijelim ispunama u rasponu od trojke do trojke u gornjoj i donjoj čeljusti, te pravo na amalgamske ispune od četvorke pa do osmice u obje čeljusti

Vezano uz protetiku – nadomještanje zubi putem dentalnih pomagala (to se posebno odnosi na ljude starije životne dobi, a i na one mlađe koji iz bilo kojeg razloga ostanu bez zubi) pravo na besplatne postupke i pomagala su sljedeća:

• izrada akrilatne proteze kod izabranog stomatologa ili kod specijaliste dentalne protetike za što je potrebna uputnica. Pravo na navedena pomagala imaju sve osigurane osobe i to svakih 4-5 godina ovisno o vrsti proteze.

• izrada wironit proteze koja je  u većini slučajeva kvalitetnija od akrilatne proteze, ali samo kada se radi o djelomičnom gubitku zuba. Ako pacijent zahtjeva izradu totalne wironit proteze može ju uz uputnicu zatražiti kod specijaliste protetike

• izrada po dvije fasetirane krunice u svakoj čeljusti  za starije od 65 i mlađe od 18 godina (krunice ne moraju biti u vidu nosača proteze već kao samostalni članovi)

• udlage protiv hrkanja i bruksizma izrađuje specijalist protetike uz uputnicu

Kod djece od velike važnosti su preventivni pregledi, koji se obavljaju 2 puta godišnje te preventivni postupci koje obavlja izabrani stomatolog.