Novosti

Društvene mreže

Novost na našoj web stranici: Pitajte našu stomatologicu dr. Biserku Dumnicu sve što vas zanima o oralnom zdravlju

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Suočeni svakodnevnim problemima i ugrozama vezanim uz pandemiju Covid-19 virusa bjelodano je kako zapostavljamo brigu o vlastitom, a osobito oralnom zdravlju. Stoga smo odlučili tom problemu posvetiti više pozornosti te na web stranici Hrvatske stranke umirovljenika otvoriti interaktivnu suradnju s čitateljima omogućivši im da postavljaju pitanja vezana uz oralno zdravlje.

Ako imate pitanje, slijedite na naslovnoj stranici ikonu zuba i kliknite na Stomatolog te pitajte dr. Biserku Dumnicu, a ona će vam odgovoriti.

Dr.stom. Biserka Dumnica i predsjednik HSU-a Veselko Gabričević

Ujedno vas na tom mjestu informiramo koje su vaše obveze i prava koja vam omogućuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Izdvajamo dio postupaka koji se ne naplaćuje:

• slikanje zuba, RTG snimak i ortopan snimak

• čišćenje kamenca 2 puta godišnje plus preventivni pregledi i savjeti stomatologa

• plombiranje zuba bijelim ispunama u rasponu od trojke do trojke u gornjoj i donjoj čeljusti, te pravo na amalgamske ispune od četvorke pa do osmice u obje čeljusti

Vezano uz protetiku – nadomještanje zubi putem dentalnih pomagala (to se posebno odnosi na ljude starije životne dobi, a i na one mlađe koji iz bilo kojeg razloga ostanu bez zubi) pravo na besplatne postupke i pomagala su sljedeća:

• izrada akrilatne proteze kod izabranog stomatologa ili kod specijaliste dentalne protetike za što je potrebna uputnica. Pravo na navedena pomagala imaju sve osigurane osobe i to svakih 4-5 godina ovisno o vrsti proteze.

• izrada wironit proteze koja je  u većini slučajeva kvalitetnija od akrilatne proteze, ali samo kada se radi o djelomičnom gubitku zuba. Ako pacijent zahtjeva izradu totalne wironit proteze može ju uz uputnicu zatražiti kod specijaliste protetike

• izrada po dvije fasetirane krunice u svakoj čeljusti  za starije od 65 i mlađe od 18 godina (krunice ne moraju biti u vidu nosača proteze već kao samostalni članovi)

• udlage protiv hrkanja i bruksizma izrađuje specijalist protetike uz uputnicu

Kod djece od velike važnosti su preventivni pregledi, koji se obavljaju 2 puta godišnje te preventivni postupci koje obavlja izabrani stomatolog.