Novosti

Društvene mreže

Održana konferencija za medije “Restorani za umirovljenike”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gradska organizacija HSU Grada Zagreba održala je u ponedjeljak, 9. listopada, konferenciju za medije s temom uvođenja restorana za umirovljenike kako bi se pomoglo u rješavanju problema visokih troškova prehrane.

U svjetlu nedavnih subvencija Vlade Republike Hrvatske za energente (plin i električnu energiju) pitanje visokih troškova prehrane ostaje neriješeno, a cijene proizvoda u košarici osnovnih namirnica kontinuirano rastu.

Prijedlog uvođenja restorana za umirovljenike služi kako bi se olakšao financijski teret umirovljenicima, a funkcionirao bi prema modelu studentskih restorana.

Predsjednik GO HSU Grada Zagreba Domagoj Sivrić izjavio je: “Ne vidimo razloga da se umirovljenicima, bar onima koji imaju mirovine manje od prosječne, ne subvencionira jedan obrok dnevno i da im se načelno za 2 do 3 eura ponudi meni”.

Uz to, restoran bi bio prilagođen i invalidnim osobama i onima u kolicima te bi imao i prostor za druženje i odmor uz kavu ili čaj (po pristupačnoj cijeni) nakon ručka čime bi ostvario i dodatnu ulogu socijalizacije i smanjenja otuđenja umirovljenika.

Zagrebački HSU poručio je na konferenciji da očekuje suradnju Grada Zagreba i nadležnih ministarstava naglasivši kako ovaj pristup može biti primjenjiv i u drugim gradovima s organiziranom prehranom za umirovljenike.

G. Sivrić je zaključio kako bi prehrana u restoranu za umirovljenike morala biti kontrolirana jer su starije osobe osobito osjetljivije na sastav i kvalitetu hrane.