Novosti

Konstituiran Forum žena HSU-a

Hrvatska stranka umirovljenika konstituirala je Forum žena u srijedu, 3. srpnja 2024.g. Za predsjednicu je izabrana gđa Ema Culi, za zamjenicu Amadea

Završila priča HAESU ZA EU!

Nakon što je u srijedu, 24. travnja predana lista Hrvatske stranke umirovljenika za EU parlament naši su kandidati od početka predizborne kampanje

Društvene mreže

Predstavljanje programa i kandidata za EU parlament

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je u sjedištu Hrvatske stranke umirovljenika predstavljen program stranke za EU izbore pod nazivom HAESU ZA EU! na kojoj su uz predsjednika stranke Veselka Gabričevića sudjelovali i naši kandidati za EU parlament s Emom Culi kao nositeljicom liste.

Predsjednik Gabričević je istaknuo kako HSU – najstarija umirovljenička stranka – prvi put samostalno izlazi na EU izbore te da očekuje da će glasači prepoznati stručno izrađen program, ozbiljnost, mudrost i iskustvo kandidata na listi kao i odluku da će se izabrani kandidati s naše liste odreći trećine plaće u humanitarne svrhe. Također je poručio da će stranka zastupati interese svih umirovljenika bez obzira na političko opredjeljenje i zemlju u kojoj žive.

PROGRAM

Biračima je ponuđena lista s kandidatima koji su se tijekom svog radnog vijeka istaknuli u brojnim profesionalnim područjima od važnosti za uređenje i funkcioniranje društvene zajednice, razvoja gospodarstva Republike Hrvatske, ali i radom i zalaganjem za bolji život umirovljenika i osoba starije životne dobi.

Jedan od razloga za izlatak na izbore je ubrzano starenje stanovništva pa je ageizam postao vrlo uvriježen oblik diskriminacije i glavna prepreka socijalnoj uključenosti i ravnopravnosti starijih osoba. Negativne posljedice ageizma prenose se i na obitelj i društvo u cjelini te on doslovno utječe na sve aspekte našeg života. Uz to, negativno utječe na fizičko i mentalno zdravlje starijih odraslih osoba i socijalnu interakciju što rezultira većim rizikom od narušavanja zdravlja, porastom depresije, usamljenosti, pa čak i prerane smrti.

Zbog toga će se naši kandidtai zalagati za:

 • Kontinuirano jačanje borbe protiv ageizma,
 • revidiranje zakona i propisa bori protiv dobne diskriminacije primjenom pristupa utemeljenog na ljudskim pravima. Zakone i propise trebalo bi donijeti ako ne postoje ili prema potrebi revidirati kako bi se uključila i dobna problematika te bi trebalo osmisliti mehanizme za njihovu učinkovitu provedbu. Takvi zakoni trebali bi obuhvaćati sva društvena i socijalna područja i nadilaziti uski fokus koji se danas uočava, posebice na području zapošljavanja,
 • nastavak zalaganja za stvaranje posebne službe koja bi radila na jednakosti dobi i osigurala dosljednost u svim politikama i službama EU,
 • uspostavu međuskupine za stariju populaciju i međugeneracijsku solidarnost unutar novoizabranog Europskog parlamenta. Takva međuskupina bi sudjelovala u razmjeni mišljenja o starenju i jednakosti dobnih skupina te bi olakšavala kontakte s civilnim društvom uz proširenje prostora za neovisno civilno društvo u EU,
 • jačanje uključenosti starijih osoba u projekte EU u području starenja.

Kandidati Hrvatske stranke umirovljenika za EU PARLAMENT – 2024. svoja profesionalna iskustva i stečene vještine rukovodeći se stanjem populacije u EU i RH primarno će usmjeriti na glavni cilj naše stranke, a to je ZDRAV I ODRŽIV ŽIVOT UMIROVLJENIKA I OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI.

U okviru našeg glavnog cilja fokusirat ćemo se između ostalog na područja koja utječu na zdrav i održiv život umirovljenika i osoba starije životne dobi kao što su:

 • Borba protiv siromaštva
 • Zaštita potrošača i zdravlja
 • Unapređenje i razvoj mobilnosti
 • Osnivanje agencije za starije osobe
 • Regulacija minimalne mirovine u odnosu na udio u plaći
 • Uspostava jedinstvene umirovljeničke kartice na tržištu EU

Europa kao zajednica ljudi i nacija treba biti mjesto u kojem su svi slobodni živjeti u miru i raditi bez straha od siromaštva, nesigurnosti, nepoštivanja, diskriminacije, nasilja, rata ili ugnjetavanja. Europa treba biti mjesto u kojem se štite temeljna ljudska prava u svakom smislu. Obzirom na misiju stranke, a to je kontinuirana briga za umirovljenike i osobe starije životne dobi, posebice one najsiromašnije, ukoliko se HSU pruži prilika za djelovanje u EU parlamentu, uz ispunjenje glavnog cilja – zdrav i održiv život umirovljenika i osoba starije životne dobi, izabrani kandidati će izdvajati jednu trećinu primanja u zasebni fond za pomoć najsiromašnijima.

LOGOTIP I SLOGAN KAMPANJE HAESU ZA EU

»Kršćanstvo nije nikada ni jednoj epohi čovječanstva bilo nužnije nego je današnjoj, u kojoj vlada zbunjenost i divljanje onih koji se usuđuju planirati da kršćanstvo izbace iz svijesti ljudi. Bez duha kršćanstva nema živoga interesa za najbitnije vrjednote čovjekova uspješnoga života«.

Ove riječi Thomasa Manna,  jednog od najvećih svjetskih mislioca aktualne su i danas. Zbog toga će zastupnici Hrvatske stranke umirocljenika u EU parlamentu posavljati pitanja vezana iz kršćanski identitet Europe, i na koji ga način sačuvati ili bolje rečeno u pojedinim europaskim državama vratiti.

Na tom je tragu i izrađen logo za kampanju za EU parlament 2024. godine! Riječ je o Betlehemskoj zvijezdi kao simbolu početka kršćanstva koja je vodila tri kralja (Baltazara, Gabrijela i Melkiora) prema mjestu rođenja Isusa Krista!

Podsjećamo, naši kandidati su:

 1. Ema Culi
 2. Pejo Trgovčević
 3. Mirko Smoljić
 4. Ankica Čižmek
 5. Biserka Dumnica
 6. Ante Pavković
 7. Frane Kaleb
 8. Silvija Portner
 9. Tamara Ljubić Zajec
 10. Nevenka Gregurić
 11. Josip Jambrač
 12. Želimir Lang