Novosti

Društvene mreže

Radni sastanak s ministrom Marinom Piletićem!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Izaslanstvo Hrvatske stranke umirovljenika predvođeno predsjednikom Veselkom Gabričevićem u petak, 1. rujna, bilo je na radnom sastanku u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, socijalne skrbi i obitelji. Tom je prigodom ministru Marinu Piletiću i gospođi Meliti Čičak prenijelo svoja iskustva i inicijative vezane uz unaprjeđivanje mirovinskog sustava.

Iznijeli smo prijedloge temeljene na dosadašnjem dugogodišnjem političkom djelovanju i mišljenjima naših članova stručnjaka na polju mirovinskog sustava postavivši još jednom sljedeća pitanja:

– isplatu jednokratne novčane pomoći umirovljenicima s niskim mirovinama,

– ukidanje doživotne penalizacije,

– zakonsko reguliranje u skladu s rastom BDP-a trinaeste mirovine,

– uvođenje instituta pravobranitelja za umirovljenike i osobe starije životne dobi,

– povećanje mirovina u četverogodišnjem ciklusu za 12%, kako bi dostigli prosjek EU, a u daljem da to bude75% u odnosu na prosječnu plaću u RH,

– promjenu izračuna i termina isplate usklađivanja mirovina,

– linearne isplate dodatka na mirovine i

– način na koji obeštetiti korisnike mirovina s dugotrajnim stažem koji su

umirovljeni od 2019. do 2023. godine.

No, kako ne bi ostalo na tome da samo nešto tražimo, dostavili smo ministru i stručne elaborate o opravdanosti uvođenja umirovljeničke kartice, snažnijem funkcioniranju umirovljeničkog servisa te jedinstvenog projekta – MUDRIS kluba u gradu Zagrebu. Vrlo uspješan i plodonosan radni susret nije mogao proteći i bez razgovora o centralnom obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba kao i zaključka kako je potrebno nastaviti radni dijalog.

Na kraju sastanka ministar je najavio da će ubrzo uslijediti novi paket pomoći na kojem radi Vlada RH i koji će ubrzo biti predstavljen javnosti, a najizdašniji će biti prema umirovljenicima i najpotrebitijima u državi.

Djela, ne riječi.