Novosti

Društvene mreže

Sadašnja formula usklađivanja mirovina (70:30) vodi umirovljenike u još veće siromaštvo i ona je jednostavno neodrživa

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hrvatska stranka umirovljenika održala je u petak, 15.10.2021., konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, koji se obilježava 17. listopada. Govorili su predsjednik HSU-a Veselko Gabričević, član Upravnog vijeća Zaklade “Biskup Josip Lang” za stare, bolesne i napuštene osobe pater Mijo Nikić i predstavnik tvrtke Radnik d.d. iz Križevaca g. Darko Jambreković.

Predsjednik Gabričević govorio je o položaju umirovljenika u našoj zemlji:

“Prema posljednjem izvješću u RH usklađenom s Eurostatovom metodologijom granica siromaštva za pojedinca 2.927 kn, dok je stopa rizika od siromaštva veća no ikada dosada. Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koja je u RH donijeta 2014. g. za razdoblje 2014. – 2020. je nažalost ostala mrtvo slovo na papiru.

Prema izvješću HZMO-a u rujnu ove godine isplaćene su 1.113.522 mirovine, od toga za 722.644 umirovljenika u visini od 500,00 do 3.000,00 kn. Kada se odvoje mirovine isplaćene u druge države i one koje umirovljenici primaju iz inozemstva, ostane preko 600.000 umirovljenika koji primaju mirovine koje su ispod granice siromaštva, što je zabrinjavajuće.

Svjedoci smo velikog porasta cijena energenata – u prvom redu naftnih derivata, što direktno utječe na poskupljenje svih životnih namirnica pa je zadnje usklađivanje mirovina od 68,00 kuna za prosječnu mirovinu gotovo nikakvo. Bez obzira na zakonsku obavezu da se mirovine usklađuju dva puta godišnje kupovna moć umirovljenika je sve manja, a time i život sve teži.

Udio prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću je 35,9 % i nikada nije bio niži. Sadašnja formula usklađivanja mirovina (70:30) vodi umirovljenike u još veće siromaštvo i ona je jednostavno neodrživa. Formula usklađivanja bi morala biti 100 % u korist većeg indeksa. pravo rješenje je povećanje mirovina vodeći računa da se najniže mirovine povećavaju više u odnosu na najviše.

Hrvatska stranka umirovljenika smatra da je potrebna cjelovita i sveobuhvatna mirovinska reforma jer pojedinačno rješavanje problema je samo krpanje postojećih nepravdi, a ne sustavno rješavanje.

Krajnje je vrijeme da se povede računa o najsiromašnijima, a to su uglavnom nezaposleni, umirovljenici s najnižim mirovinama, osobe starije životne dobi i beskućnici”.

G. Darko Jambreković izložio je ukratko aktivnosti tvrtke i motive pomoći siromašnima te uručio donaciju od 10.000 kn pateru Miji Nikiću iz Zaklade “Biskup Josip Lang”. Pater je zahvalio na novčanoj pomoći koja ide najpotrebitijima i objasnio aktivnosti zaklade.

Predsjednik Gabričević pohvalio je ovaj čin i rekao da se nada da će potaknuti i druge da pomognu onima u potrebi i da će biti mogućnosti za još donacija.