Novosti

Osnovan ogranak HSU-a u Budrovcima!

Hrvatska stranka umirovljenika se uz redovito održavanje izvještajnih skupština organizacijskih cjelina svakim danom na terenu i osnažuje. S veseljem dijelimo vijest o

Društvene mreže

Ukidanje umanjenja od 10% na mirovine ostvarene prema posebnim propisima – riješeno!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Točka 8. Programa mjera HSU-a za poboljšanje standarda umirovljenika – Ukidanje umanjenja od 10% na mirovine ostvarene prema posebnim propisima – riješena!

Mirovine ostvarene prema posebnim propisima (koje se isplaćuju na teret državnog proračuna i ne terete sredstva za isplatu mirovina prikupljena iz doprinosa za mirovinsko osiguranje) umanjivale su se u dva navrata. Prvi put to se dogodilo 2010. godine kada je zakonom propisano da se mirovine veće od 3.500 kuna smanjuju za deset posto. Drugo smanjenje od 2014. g. odnosilo se na mirovine veće od 5.000 kuna, što je ukinuto odlukom Vlade 2017. godine, nakon što su se ispunili zakonski uvjeti, odnosno kada je rast BDP-a u tri kvartala za redom bio više od dva posto.

No, ono prvo umanjenje nije ukinuto te se i danas mirovine ostvarene prema posebnim propisima umanjuju za 10% bez ikakvih naznaka od strane Vlade ili Hrvatskog sabora da bi se to moglo anulirati.

Stoga predlažemo da se odgovarajućim zakonskim izmjenama ukine navedeno desetpostotno umanjenje mirovina ostvarenih prema posebnim propisima i omogući svim njihovim korisnicima da napokon opet primaju mirovinu u onoj svoti koja im je priznata i određena zakonitim, konačnim i pravomoćnim rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Zadovoljstvo nam je izvijestiti javnost, a osobito umirovljenike koji su stekli mirovinu prema posebnim propisima da se konačno nazire kraj ukidanju posebnog poreza na njihove mirovine!

Naime, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković najavio je ukidanje zakona kojim je za oko 62.000 branitelja i članova njihovih obitelji oduzeto 10% od mirovina po posebnim propisima. Prvih 5% bit će im vraćeno 1. srpnja, a drugih 5% 1. siječnja 2024. godine. U ime svih oštećenih umirovljenika na ovome zahvaljujemo predsjedniku Vlade. Naravno da bismo bili sretniji da je porez ukinut odmah i jednokratno, ali u ovom smo trenutku postigli najviše što smo mogli.

Djela, ne riječi!