Novosti

Društvene mreže

Vlada odbila prijedloge novog modela obiteljskih mirovina

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vlada je odbila prijedloge novog modela obiteljskih mirovina.

Prosječna obiteljska mirovina u RH za 216.511 korisnika iznosi 2.089 kn, što je 30% prosječne neto plaće. U slučaju smrti partnera udovica (93% su žene) može ostati na svojoj osobnoj mirovini ili uzeti 70% mirovine preminulog, ako joj je to povoljnije. S obzirom da je 70% prosječne mirovine muškaraca za 22% manje od prosječne mirovine žena, udovice uglavnom ostaju na svojoj mirovini. U svakom slučaju udovice padaju u zonu siromaštva, jer prema DZS-u prag siromaštva iznosi 2.710 kn. Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja u hitnu saborsku proceduru uputio je dva zakona: 1. da se ovaj postotak poveća sa 70% na 80% pa bi više žena moglo odabrati povoljniju mirovinu i 2. zakon da udovica zadrži svoju mirovinu i dobije 50% mirovine preminulog supruga.

Naravno, danas je na 46.sjednici Vlada RH odbila obadva prijedloga s obrazloženjem: „Vlada smatra kako je za uvođenje novog modela obiteljskih mirovina nužna sveobuhvatna analiza, ne samo uvjeta, već i održivosti cijelog mirovinskog sustava. Vlada je svjesna da treba podići razinu obiteljskih mirovina i zbog toga je osnovana radna skupina. Obzirom na smanjenje gospodarskih aktivnosti uzrokovane krizom vezanom uz COVID-19 iznimno je važno sačuvati održivost javnih financija. Vlada ističe nepovoljan omjer zaposlenika i umirovljenika, demografske pokazatelje, trend starenja stanovništva i dužinu trajanja života. Uvođenje obiteljskog dodatka uz mirovinu bi uvelo pravo nasljeđivanja, što je u suprotnosti s definicijom i svrhom 1. mirovinskog stupa“.

Ovakvo mišljenje Vlade je očekivano kad prijedlozi dolaze iz opozicije. Vlada je u svom mandatu 2020.-2024. predvidjela pravedniji način izračuna obiteljskih mirovina u cilju podizanja socijalne sigurnosti ove kategorije umirovljenika. Ono što sada znamo je da slijede sastanci radne skupine, analize, analize, analize … sve do predizborne kampanje za nove parlamentarne izbore. Tako je bilo i s naknadama za starije, po onoj narodnoj „čekaj magare dok trava naraste!“

Željko Šemper, član Predsjedništva HSU-a

željko šemper