Novosti

Uoči otvaranja Pelješkog mosta!

Hrvatska je od svoje samostalnosti izgradila vrlo malo kapitalnih infrastrukturnih objekata tako da je sutrašnje otvaranje Pelješkog mosta doista jedan povijesni događaj.

Društvene mreže

HSU traži Covid dodatak – vrijeme je!

Facebook
Twitter
LinkedIn


HSU je održala u petak, 22. siječnja 2021. godine konferenciju za medije na kojoj je zatražila od Vlade RH jednokratnu novčanu pomoć za umirovljenike odnosno Covid dodatak. Na konferenciji su govorili predsjednik HSU-a Veselko Gabričević i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja.

Svjesni smo činjenice da je pandemija izazvana korona virusom utjecala na pad gospodarstva i pad BDP-a, ali isto tako značajno utjecala i izazvala dodatne troškove najugroženijoj kategoriji stanovništva, umirovljenicima. Radi se o ljudima koji mahom žive ispod granice siromaštva i u uvjetima nedostojnim za život čovjeka u 21. stoljeću.

Svi građani, a svakako umirovljenici, imaju dodatne troškove u vrijeme pandemije, a poglavito u zimsko vrijeme kada su značajno povećani troškovi za grijanje, električnu energiju, higijenske potrepštine, dezinfekcijska sredstva, veća pomoć u kući zbog ograničenog kretanja, vitaminski dodatak ionako slaboj prehrani su potrebni.

Posebno su ugroženi i žive u teškom položaju umirovljenici na potresom pogođenom području, i to u Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu, kao i dijelu Zagrebačke, Krapisnko-zagorske i Karlovačke županije.

Treba napomenuti nedavno uvođenje DVB-T2 signala za televiziju, što je iziskivalo za veliki broj umirovljenika dodatne troškove u visini od 200 do 300 kuna.

Nedavno usklađivanje mirovina oštetilo je velik broj umirovljenika jer, iako su na mjesečnoj razini dobili 20 kn, izgubili su pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje ili 50 kn mjesečno, odnosno 600 kn godišnje.

Naglašavamo i da je drugo prošlogodišnje usklađivanje mirovina iznosilo 1,41, % umjesto 3% jer se računalo prema novoj metodologiji Državnog zavoda za statistiku, a svjedoci smo da su životni troškovi porasli značajno više.

Udruge umirovljenika su u travnju 2020. godine tražile Covid dodatak na razdoblje od tri mjeseca kao dodatak na mirovine, što nije realizirano.

Nama susjedne države, neke i slabijeg gospodarstva od našeg, vodile su računa o svojim umirovljenicima. Tako su Italija, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Kosovo svojim umirovljenicima isplatile jednokratnu novčanu pomoć. Susjedna Mađarska je u siječnju 2021. g. svim umirovljenicima isplatila ¼ mirovine, što će povećavati svake godine za ¼ tako da će 1. siječnja 2024. g. njihovi umirovljenici dobiti i trinaestu mirovinu.

HSU shodno nabrojanim razlozima traži jednokratni dodatak za umirovljenike i to:

  • 2 puta po 2.500 kn za umirovljenike na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije
  • 2.500 kn za umirovljenike čija su primanja do 2.500 kn
  • 1.500 kn za umirovljenike čija su primanja od 2.501 – 4.000 kn

Silvano Hrelja je naš zahtjev iznio u Hrvatskom saboru te prenosimo njegov govor:

Nije dovoljno samo dati garanciju da će biti za mirovine jer su umirovljenici ulagali svoj novac u mirovinske fondove da bi mogli primati mirovinu. Svi razlozi koje smo nabrojali u našem zahtjevu za Covid dodatkom ukazuju na to da se država ne brine dovoljno za umirovljenike i da su zapravo zaboravljeni. Država mora pokazati brigu za najugroženiju skupinu u društvu za vrijeme vladajuće pandemije korona virusa i dokazati da umirovljenici nisu zaboravljeni.